zaterdag 14 juni 2014

Lettertypen in het zonnetje

Zelden of misschien wel nooit worden er lettertypen, ook wel fonts genoemd, eens in het zonnetje gezet. Of het nu om de laat middeleeuwse boekdrukkunst met loden letters, schrijfmachine lettertype of computer lettertype gaat. Het is de boodschap die tenslotte telt en niet de vorm van de letter. 

Hoewel in enkele beroepen hier wel degelijk naar gekeken wordt als grafisch ontwerper of webdesigner heb je op een andere manier te maken met tekst en leesbaarheid. Een sfeer die een ontwerp moet oproepen kan door een lettertype onderstreept worden. Een klassieke of zakelijke uitstraling.

Fonts met een functie
Het ene lettertype bevorderd de leesbaarheid voor slechtziende of ouderen. Er is zelfs een speciaal lettertype ontwikkeld waarbij personen met dyslexie beter kunnen lezen. Met de komst van de schrijfmachine werd er weer een nieuw lettertype ontwikkeld speciaal voor dat medium en op iedere computer zijn ook een aantal lettertype standaard te vinden.



Comic Sans-dag
Een grappig voorbeeld hiervan is de Comic Sans. Het is een digitaal lettertype ontworpen door Vincent Connare en uitgebracht door Microsoft in 1994. Door het massa gebruik heeft het veel voor en tegenstanders gekregen. Sinds 2009 is dan ook het ludieke idee ontstaan om de eerste vrijdag van juli tot Comic Sans-dag uit te roepen. Bedacht en georganiseerd door 3FM-dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga (van BNN's Coen & Sander Show). Op deze dag worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk in dit lettertype te schrijven. Zet je website voor een dagje compleet over op de Comic Sans voor inspiratie zie www.comicsansdag.nl




Bron: Wikipedia.nl, Volkskrant.nl, 3FM.nl, comicsansdag.nl
Afbeelding: Comic Sans logo's: comicsansproject.tumblr.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten