dinsdag 14 januari 2014

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in uw grafisch ontwerpen

Naast tal van andere bedrijfsonderdelen kunt u ook in uw PR uitingen winst op het het terrein van planet people en profit behalen. De keuze om een nieuwsbrief op papier uit te geven of een digitale te sturen is al één factor. 

Digitaal verzenden is, zoals waarschijnlijk al verwachte, milieuvriendelijker. Als de doelgroep toch het beste met een communicatiemiddel op papier wordt bereikt bijvoorbeeld een magazine of handleiding waar veel tekst in staat dan kan er MVO winst worden behaald door inzet van het ECO-font. Dit lettertype is voorzien van kleine gaatjes in de letters die in gedrukte of geprinte vorm bijna niet te zien zijn. Het kan net zo snel gelezen worden al normale tekst. De bespraking kan tot 50% aan inkt en toner kosten opleveren.
Duurzame papierkeuze

Maar liefst 11% van het gewonnen hout wordt door de papierindustrie verbruikt. En die produceren jaarlijks 400 miljoen ton papier. Papier met het FSC of PEFC keurmerk wordt op een maatschappelijk verantwoorde manier gewonnen. PEFC is in Nederland het iets minder bekend dan het FSC-keurmerk.Gecertificeerde drukker

Een gecertificeerde drukker mag op het drukwerk een FSC logo vermelden, vaak staat daarop naast het certificaatnummer, ook vermeld of het papier volledig FSC gecertificeerd is of dat het een mix aan papieren is met een bepaalde hoeveelheid FSC papier erbij.
De ISO 14001 norm staat garant voor een duurzaam milieumanagement systeem. Ook klimaat neutraal produceren is een vorm van duurzaamheid waarvoor het bedrijf kan kiezen. Tenslotte voeren ook steeds meer drukkerijen het certificaat "Duurzaam Produceren en Inkopen van Drukwerk".

Verspreiding

Ook de verspreiding kan een aandachtspunt zijn. Sealen met biologisch afbreekbaar plastic kan stukken milieuvriendelijk zijn dan een envelop.

P.S. In een volgende blog komen MVO aspecten in multi-media objecten aan bod.


Bron: FCS Nederland, MVO Nederland, www.ecofont.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten