woensdag 11 mei 2011

Optimale bedrijfspromotie van 2 x 3 cm?

Ontwerp postzegel met een ziel op een mm2
Vorige maand heeft ViziVorm een nominatie in de wacht gesleept met het ontwerp voor een postzegel waarin de ziel van Eindhoven op een creatieve manier weergegeven is.


"Eindhoven op een postzegel" is een leuk initiatief van een groep enthousiaste mensen om een eigen versie van de Eindhovense zegel naast de reeds bestaande postzegel te maken. EN een leuke uitdaging voor ViziVorm als grafisch ontwerpbureau om een visie neer te leggen en die ziel op enkele vierkante millimeters te presenteren. Niet in de vorm van het geijkte gebouw of bezienswaardigheid, maar een ziel, die leeft, en tijdloos is.


De Nederlandse postzegel heeft een lange geschiedenis
Deze gaat terug tot de eerste zegel in 1852, in dit jaar werd de eerste postzegel gedrukt. De omvangrijke collectie Nederlandse postzegels is voor iedereen toegankelijk op www.postzegelontwerpen.nl van Het Museum voor Communicatie in Den Haag.




Veranderende functie van de postzegel

De postzegel is oorspronkelijk uitgevonden om het overbrengen van post (berichten) efficiĆ«nter te laten verlopen. De zegel is nu niet meer uitsluitend een kwitantie voor een nog te verlenen dienst. Het beeld van de postzegel wordt steeds belangrijker. De functie van de postzegel is zeer gevarieerd: er wordt gecollecteerd voor goede doelen, en er worden belangrijke gebeurtenissen en personen herdacht, toeristen worden gelokt, opvoedkundige en gezondheidsadviezen worden verstrekt, waarden en normen en vredesboodschappen worden overgebracht en soms fungeert het zegel als politiek propagandistisch affiche. 


Dus wilt u uw bedrijf op een originele manier onder de aandacht brengen, geef dan een postzegel uit. Neem voor de mogelijkheden contact op met www.vizivorm.nl


Dienst Esthetische Vormgeving
Uitgifte van postzegels gaat via TNT, voorheen de Nederlandse PTT, die had als staatsbedrijf, een speciale afdeling waar gespecialiseerde mensen zaten die nauw betrokken waren bij elke stap in het ontstaansproces. Een postzegel vertegenwoordigde Nederland in binnen- en buitenland. Daarom moest de postzegel een weerslag zijn van de denkbeelden die over kunst, vormgeving en typografie op het moment van uitgifte bestonden.


ViziVorm ontwerpt Eindhovense postzegel
Terugkomend op de zegel die ViziVorm ontworpen heeft. Daarin staat centraal dat de ziel van Eindhoven is niet in 1 beeld te vangen. Er zijn alleen online al miljoenen hits en afbeeldingen te vinden die linken met Eindhoven. Daarom heeft ViziVorm als uitgangspunt voor het ontwerp van de postzegel 6 thema's en 6 bezienswaardigheden van Eindhoven gekoppeld aan de 6 oorspronkelijke kernen waaruit Eindhoven is ontstaan. Online levert dit 32.779.460 resultaten op. De beeldcollage die dit geeft is neergezet op een postzegel. Met een vergrootglas, waarmee een echte postzegelverzamelaar is uitgerust, komt men tot verassende ontdekkingen...




...namelijk mensen, beelden die leven en over, voor en door mensen gemaakt en gepubliceerd zijn. Dit is geen zegel die thuishoort op een standaard envelop met een standaard postzegel. De inhoud van de zegel is met het blote oog namelijk bijna niet te zien... maar dat is nu juist de bedoeling, een echte postzegel fanaat heeft toch altijd een vergrootglas op zak, om verassende ontdekkingen te kunnen doen?


Postzegel weetjes
Toen de Nederlandse PTT nog een staatsbedrijf was moest de minister van Financiƫn en later de minister van Verkeer en Waterstaat zijn goedkeuring geven over de proefdruk.
De internationale Dag van de Postzegel is meestal op de eerste zondag na 9 oktober, de stichtingsdag van de UPU (Union Postale Universelle) de Wereld Post Unie.


Bron:
www.filahome.nl, www.postzegelontwerpen.nl, www.wikipedia.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten